Velkommen til e-universe.dk

Sådan redder du spildte links

Udgivet 25. marts 2011

Du skal (ikke længere) græde over spildt link-juice

Det sker faktisk oftere end man skulle tro: Der er nogen derude, der så godt kan lide din side, at de linker til den. Desværre får de bare lavet en brøler, så de får ikke linket til den rigtige side (tastefejl eller et enkelt mellemrum eller en anden dum fejl). Der sker to forfærdelige ting:

1. De besøgende, der måtte klikke på linket, får din 404-fejlside og ikke en side, der sælger dit produkt

2. Og når vi snakker SEO (og det gør vi jo her) – så er det rigtigt skidt. Du får linkjuice, men Google ignorerer den fordi linket ikke fører nogen steder hen.

1. problem: Du ved ikke hvor de links er

Medmindre du sporer dine 404-sider i Google Analytics (og det er der ikke mange, der gør), så ved du sandsynligvis ikke, hvor dine besøgende kommer fra.

Men det er der heldigvis råd for. Løsningen hedder Google Webmaster Tools og er et værktøj fra samme værktøjskasse som Google Analytics. Jeg kan ikke forestille mig, at der er brugere her på E-university, der ikke benytter Google Analytics, så jeg antager, at du har en Google Analytics-konto. Nu går du ind på www.google.dk/webmastertools <http://www.google.dk/webmastertools> og logger ind med dit Google Analytics log-in. Når du er derinde, kan du tilføje en ny hjemmeside. Det er ret ligetil. Afhængigt af hvor gammel din Google Analytics-kode er, skal du muligvis tilføje en enkelt linje på din forside, for at verificere overfor Google Webmastertools, at du er den retmæssige ejer af siden. Når det er gjort, vil Google Webmastertools begynde at samle data ind om din hjemmeside. Nu skal du vente nogle dage, så får du data (der kan også gå uger, så check ind med jævne mellemrum).

Når du logger ind, skal du klikke på “Diagnosticering -> Gennemgangsfejl” ude i venstre side. Her vil du så se en oversigt, der ligner dette

Som du kan se her, er der links til ialt tre forskellige sider på Kondomaten. Og som du kan se i kolonnen “Linket fra” til højre, drejer det sig om 3+19+2 = 24 indgående links. Ærgerligt at gå glip af, ikke?

Klikker jeg på de “3 sider” får jeg en oversigt over, hvor de tre links er.

Nu kommer 2. problem: Vi skal have samlet linkjuicen op

Men bare rolig – det kan sagtens udnyttes. Du kan gøre to ting:

Skrive til ejeren af siden og bede ham rette linket.

eller

Rette op på det selv (så ved du da, at der sker noget her og nu)

 

Den første løsning er i princippet den optimale, men det kræver at du kontakter ejeren, som så også skal få fingeren ud og ændre et link (sandsynligvis på en gammel artikel) og du skal følge op på, om det sker.

 

Vil du hellere ta’ sagen i egen hånd, så kan du i din .htaccess-fil selv flytte rundt på de besøgende (det er kun brugere på en Apache-server, der har en .htaccess-fil. Er du på en IIS-server, har du ikke helt samme frihed, men kan sagtens løse udfordringen. Du kan evt. kigge på en løsning her: http://www.webconfs.com/how-to-redirect-a-webpage.php).

Der er flere måder at lave en redirect på, men du kan gøre det således i din .htaccess fil

redirect 301 gammel-side.html http://www.din-hjemmeside.dk/ny-side.html

(bemærk, at der er et lille backslash foran punktummet.

Fremover bliver dine brugere 301-redirectet til den nye side og du får glæde af både brugere og linkjuice.

*****

Dette var den første af forhåbentlig flere gæsteposts fra Morten Vadskær. Hvis du er god ved ham i kommentarerne, skriver han sikkert flere 😉